Friday, 25 May 2012

ubat untuk kanak2 karies @ kerosakan gigi....

entry ni khas untuk mommies2 kat luar sana...
mungkin ada yg dah tau.. mungkin juga belum.....
so aku nak share skit ape yg aku tau....

tapi sebelum tu... sila take note...
AKU BUKAN NAK PROMOTE
DAN AKU JUGA TAK JUAL BARANG NI!!!
so.. jgn salah sangka....

ok... mulanya... 
start beberapa minggu yg lepas aku mula perasan..
yang gigi... amani mcm dah start nak rosak....
gigi bawah dia....
dah mula coklat2 cair......

so aku telah kemukakan masalah ni kat forum....
dah aku dapat feed back ni dari sorang forumer..

",utk plahankn proses pmbntukn karies kt gigi ank awk tu,awk leh try guna produk name GC Tooth Mousse..kndungan dia special calcium dan phosphat yg berfungsi menguatkan gigi dan menghalang gigi kanak kanak dari rosak.hanya dengan satu sapuan selepas membersihkan gigi, 2x sehari,i'allah gigi anak bebas dari kerosakan..bg yg dh rosak,dia akn elak krosakan tu jd lg truk...
ank sy guna jugak sbb gigi atas dia 2 btg dh xcantik dek karies ni..alhamdulillah tk getting worse.."

p/s :  maaf aku terpaksa copy paste.. coz tak pandai nak buat screen cap.. :P

aku dah bawak amani jumpa doc gigi....
utk dapat nasihat jelah.. 
dan tanya kenapa... sebb amani baru setahun setengah,....
doc kata maybe sbb amani menyusu sepanjang mlm...
susu kan manis... so gula sentiasa ada pada gigi dia...
utk pengetahun korang.. amani ni jenis.. minum skit2..
so setiap setgh jam dia akan menyusu...
jadi kiranya susu sentiasa ada dlm mulut dia time tu..
tu yg gigi dia cepat rosak

forumer yg bgtau aku pasal ubat GC TOOTH MOUSSE tu pon 
bg lah link utk beli ubat tu..
coz ubat tu masih susah nak dpt..
cume ada kat sesetengah klinik gigi swasta je......

yang jual tu pon doctor gak.......
ni plak feed back dari doctor tu...

"karies ni byk stage
warna2 karies tu,putih kapur,coklat cair,coklat pekat dan hitam,menunjukkan keaktifan stage karies tersebut
setiap stage,reaction dia towards cream pun berbeza
kalo putih kapur,tompok2-karies br nk jadi,kalo kita sapu dgn cream,ia akan hilang"


p/s: AKU COPY PASTE JUGA...


so.. aku pon beli.....

ni aku punya... dah sampai...
untuk pengetahuan korang harga dia RM100

isi dalam dia..

mengaga.. amani bila aku sapu kat gigi dia...
harus lah kan... sbb aku punya perisa mint..
dia ada mcm2 perisa... 

amani akan buang air liur dia setiap kali aku sapu.....
tak sedapkan......
susah juga nak bukak mulut..
tp paksa jugak lah kan..
sbb kalo tak nanti gigi dia makin teruk....

korang jangan risau kalo anak korang telan pon..
sbb mmg khas utk budak2....
lagi pon dia diperbuat dari susu juga.....

p/s : kalo ada mommies2 yang berminat boleh klik kat sini... aku pon beli dari situ... 
       terima kasih pada forumer yg bg info tentang ubat ni.. dan bg link sekali

16 comments:

  1. Kak terima kasih tls statment ni...anak sy umur 1thn 10 bln da kena karies ni..sy pon da pm dentist gc tu...

    ReplyDelete
  2. Disini ada...https://www.facebook.com/pages/KLINIK-PERGIGIAN-DR-AZREEN-SUNGAI-PETANI/344007792367403

    ReplyDelete
  3. nk tnya.. baby yang menyusu ibu... berisiko x mengalami kerosakan gigi ni.... ank saya menyusu ibu dan sentiasa menyusu waktu mlm...

    just nk share panduan memberus gigi bayi:
    http://stayhealthywithgreenapple.blogspot.com/2013/07/panduan-memberus-gigi-bayi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu ibu tak rasanya... susu formula ni kan manis... tu yg rosak gigi

      Delete
  4. Salamualaikum kak... Sy bru lps g jumpe specialist bkenaan gigi ank sy umur stahun 4bln.. dan ada karies gg.. sy nak tny gg ank akk jadi mcm reput tue ke..

    ReplyDelete
  5. Salamualaikum kak... Sy bru lps g jumpe specialist bkenaan gigi ank sy umur stahun 4bln.. dan ada karies gg.. sy nak tny gg ank akk jadi mcm reput tue ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul... mula2 dia coklat lama2 dia akan hitam

      Delete
  6. Salamualaikum kak... Sy bru lps g jumpe specialist bkenaan gigi ank sy umur stahun 4bln.. dan ada karies gg.. sy nak tny gg ank akk jadi mcm reput tue ke..

    ReplyDelete
  7. salam...saya ader beli gc tu gak..cm baby sayer ni gigi br nk start rosak..ader warna coklat cair kt gigi atas..nk sapu punyer lh susah..nk tanyer..klau guner gc dier akn hilang kn kerosakn yg br nk mule tu ker or lmbt kn jer?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lambat.. n tak pasti hilang ke tak.. tp dia akan kawal dr jadi lebih teruk

      Delete
    2. tp klau gg dy da pecah2 tu,bleh dselmatkn lg ke...kcewa tgok gg dy da reput seawal umo 1thn 10....da lme cri something like this...cme rse mcm da lewat nk cegah...4 btg kt dpn da nmpk burok...mcm sekerat2...

      Delete
    3. klau gg da reput still bleh selmtkn lg x...gg dy 4 btg kt dpn da rosk...2 kt dpn tu mcm da sekerat2.....kecewa tgok gg dy mcm tu seawal umo 1thn 10 bln....rse mcm da lmbt jew nk selmtkn...da lme cri bnde mcm nie tp bru jmpe....

      Delete
  8. Sy pun bw anak jumoa dentist sabtu lrpas. Majoriti giginye dah rosak. Nak makan pun susah. Tp dr kata kalau gg dah hitam tu maksudnya bakteria tu dah x aktif. Klw coklat still aktif.

    ReplyDelete
  9. Kalau ada jual kat farmasi senang kan.

    ReplyDelete