Friday, 29 November 2013

sabah part 2....

arini nak update pasal hari kedua kat sabah plak....

syok wei.. udara pagi....
segar.. angin kuat.... tenang fikiran...

aku gigih kul 6.15 pagi.. laju2 kuar bilik..
sbb nak tgk gunung kinabalu.... sebelum awan tutup...
tp lupa plak snap gambar..
terasa sangat romantis tgk gunung..
udara plak fresh.........

ni jalan turun dr hotel....
cantik.. dan bersih..

sape2 dtg kundasang 
mmg sangat rugi if tak pergi sini....
desa castle
tengok lembu hitam putih... :P

amani terkaku kat situ...
sbb tak mampu lawan kuatnya angin..
korang kalo diri tegak pon blh tumbang angin tolak...

tengok.. tudung pon tak keruan....
sape pakai rambut palsu.. blh tercabut aku rasa...

tengok muka amani...
takut... angkara angin terlalu kuat....

lepas amek2 gmbo kat sini...
kami terus menuju kk...
lagi pon pergi sabah ni pon saje2 nak spend time
bukan nak g jalan2 sgt pon....


masa otw pegi kundasang tak sempat singgah sini
so time otw nak g kk baru lah singgah...
kinabalu park..

depan kinabalu park.....

sampai je kk...
terus g pasar tamu kat gaya street....
tapi tak ingat nak amek gambar....

masa ni... amani dah ngamuk,. sbb ngntuk..
dah kul 3.. dia biasa tidur siang...
so terus laju2 pegi hotel.. sbb belum check in pon lgi

kat kk, kami tidur kat hotel hyatt....
boleh search kat internet ye anak2...

malamnya plak,. kawan laki aku bawa g mkn seafood...
pastu balik hotel dan.... tidooooo

nanti sambung part 3 plak ye... if aku rajin...

Thursday, 21 November 2013

sabah part 1

salam.... trip ke sabah ni blh kira dah basi...
tapi baru hari ni terasa rajin nak taip...
so... tak kira nak taip juga.,...

btw g sabah ni tak plan pon...
rasanya beli tiket pon seminggu sebelum pegi..
tak delah beli awal sebulan ke setahun ke...
walaupon beli last minute tp consider murah jugalah harga tiket dia...
RM700++ untuk 3org....


kat airport senai... flight pukul 9 pagi.....

kami naik malindo air......
jauh lebih best dari airasia hokkkeeehh

amani ni ada bunga2 nak demam sebenarnya masa hari nak pegi....
jarak antara kerusi dia luas dr airasia..

yg bestnya naik malindo ni...
ada hiburan dalam flight.. korang blh tgk movie or main game..
kalo tak bawa earphone.. dorang ada jual..
kalo tak silap rm15...

walau pon tambang murah.. tp still dapat makanan.. 
roti dgn air je.. ok lah kan.. utk alas perut...
bukan lama pon.. 2jam je.. 
masa flight balik.. kami dpt muffin...

dan... sampai kk...
kawan laki aku tunggu.. hantar kereta pd kami..
kami sewa myvi.. satu hari rm140..
yg syok tu dpt myvi baru.. bau kedai pon tak hilang lg,. 
plastik pon ada yg tak bukak lg...

dapat je kereta,..
terus menuju ke kundasang....

sampai kat kundasang.. kami tido kat sini
mount kinabalu heritage resort & spa..
kawan laki aku yg suggest... so sebelum g sabah.. dah book dulu..

ni bilik kiteorg... 
lenguh kaki nak sampai bilik ni,.. sbb kena memanjant anak tangga... merentas jambatan...

jambatan ni je pon... kikikikiki.. 
tak payah lah poyo nak bw luggage besar2.. 
ponat je nak mengangkut...

selepas jambatan.. naik plak anak tangga ni.. sampai nun atas sekali...
syok juga.. mcm duk dalam hutan..

kalo korang g cameron.. walaupon tak de aircond hotelnya.. 
tp still ada kipas (hotel aku duduk lah.. hotel lain aku tak tau)... 
ni kat sini... kipas pon tak de...
air dia... sesejuk air batu...

ni cerita hari pertama je dulu...
ok....

sedikit gambar penutup kat bawah ni..
esok lusa sambung lg ye.. perut dah berdondang sayang ni...



byeee....

Tuesday, 16 July 2013

Setahun pertama tanpamu ayah.....

hari ni 16/7/2013 genap setahun ayah pergi....
macam2 dah terjadi dalam masa 1 tahun ni..
hanya Allah je tahu bagaimana rapuhnya pengharapan aku terhadap hidup ni...
tapi aku tetap berusaha untuk tersenyum.. meski hati pedih....

jam ni... dah setahun tuan dia tak pakai...
tapi jam ni masih belum berhenti berdetik..
aku masih simpan elok jam ni...
bila aku rindu pada ayah.. bunyi detik jam ni seolah2 mengubat rindu aku...
belum pernah sehari pon yang berlalu tanpa aku mengingati ayah...

ayah...
bila ayah pergi... semuanya berubah...
mama  dah pindah balik kampung...
abang pon dah pindah kl...
tinggal aku je kat sini...
dulu mama ayah abg serta aku..
kami duduk di 1 taman perumahan yang sama...
hari2 jumpa... kalo ada sesuatu terjadi.. pasti ada tangan yang menghulur...
tapi bila ayah tiada..
mama pindah.. abg pindah...
aku bagai terputus tali..
aku rindu riang tawa dorang...
aku rindu berkumpul sama2 tgk tv.. mkn sama2...
keluarga... mereka lah yang akan terima kita dalam keadaan apa sekali pon...

sekarang ni bulan puasa... tak lama lg nak raya dah...
tp tak sedikit pon mood raya sampai pada aku...
masih tiada tujuan di mana pagi raya aku...
tidak seperti tahun2 lepas.. tahun ni tak perlu lg peruntukan wang untuk ayah,.,,
ayah sangat bangga bila kami belikan dia apa2 sahaja untuk hari raya..
pasti akan dicerita pada semua orang.. apa yg dia pakai atau apa yang dia ada itu..
anak dia yg belikan...

salam ramadhan ayah... tenanglah engkau disana...
kita pasti bertemu lagi suatu masa nanti...
kasihku tetap disini... tiada yg mampu mengganti hadirmu dalam hatiku...

Monday, 17 June 2013

cerita pasal skincare jom!!!!

salam semua... lama tak jumpa? 
aku busy skit skrg ni... (eh tolong lah.. bz sgt lah ko tu habibah!!)
eh... jom cite2 pasal skincare nak tak?
kulit muka aku ni tak de bermasalah sangat...
jerawat pun jarang2 muncul... hanya dikala bulan nak mengambang je..
tu pon boleh di katakan setahun 2,3kali je.. berminyak pon tak delah.. kering sgt pon tak juga
jadi apa masalahnya sekarang??? masalahnya aku lah yg bermasalah...

ahhhh... sudah2... merapu je...
ok.... dulu2... (tak delah dulu2 sgt.. rasanya hujung tahun lepas kot)
aku pernah lah try nutox... cet!!! nutox konon... terpengaruh dgn model dia sebenarnya...


hah!!! kan aku dah ckp.. bajet2 pakai nutox muka leh jadi cantik mcm fazura???? ah.... kuasa iklan sgt hebat...

nampakk??? dengan tamak nya aku pon pegi rembat byk2... dan ternyata... biasa je... hahahaha...
tak bertambah cantik.. tak bertambah buruk.... ok!!! boring!!! aku pon tak pasti.. 
apa yg aku nak sebenarnya.... hahahah... ok dalam gmbo kat atas ni..
semua ada lg isinya.. terpiar dan terpinggir sepi dalam laci meja makeup... 
nak buang tak sampai hati...

pastu.... 


aku beli skii... bajet muka boleh jadi mcm mutiara... 
ok lg sekali.. tak de pape perubahan... 
aku pon tak pasti perubahan apa yg aku nak....
ada separuh lg.. ni lg sayang nak buang....
sape2 nak boleh pm aku kat fb.. aku bg foc je..
amal jariah skit.. dr aku buang je...

sekali dgn dia punya toner.....
orang jepun panggil toner lotion....

dan setelah melalui pelbagai liku... 
termasuk aku pernah juga guna bio essence... alah yg model dia scha tu...
tapi tak best juga... so aku bg pada kakak ipar aku...
entah dia pakai ke tak.. (hoi.. kak lala.. ko buang eh??)
tp ok lah.. at least tak de lah aku buang dgn tangan ku sendiri...

dan sekarang ni.. aku jatuh cinta dgn...
tadaaaaaaa

hada labo!!!
serius wei.... best je.. lembab je kulit sepanjang hari... 
 sape sini yg tak pernah tgk benda alah ni???
aku gigit kang... kalo korang tak tau.. mesti korang kalo pegi watson or guardian..
korang pandang sebelah mata je.. sbb tulisan jepun..
so korang mls nak amek tau...
menurut hada labo.. dia punya essence tu..
tu yg botol biru kecik tu.. (nampak takkk????)
paling laku kat jepun..
terjual 1 utk setiap 4saat.. 
ok!! kalo hada labo tipu.. aku pon tipu lah...
kalo nak tahu kelebihan dia.. pegi lah sendiri website dia...

cantik tak kulit aku??? (abaikan lelaki kat sebelah tu) ok aku tipu....
ni guna camera360.. fake belaka....

muka aku still ada jeragat skit2..
yelah.. duk berjemur bawah matahari setiap hari
walau pon pakai sunblock.. tp tak block2 juga!!!  kalo dah ari2 merayap time matahari mengambang...
tetap juga akan keluar jeragat.....

sape2 yg nak hilangkan jeragat....
boleh pergi farmasi... 
tanya dia ada tak krim melanox..
kalo tak de.. korang marah dia..
"asal tak jual"
mahahahahahah..... tak delah.. kalo tak de...
korang tanya dia krim hydroquinon 2% ada tak??
ada juga yg 4%.. suka hati r...
korang pakai lah tiap2 mlm.. sampai jeragat pudar..
pastu stop pakai...
bila dah hilang jgn gatal2 nak pakai lg...
kang lain jdnya....

ok.. ni gambo tanpa apa2 effect camera..
dan tanpa makeup..
sbb ni gmbo kat tempat kerja..
aku kalo g kerja mmg tak pakai makeup..
sebab 8jam.. gila melekat rasanya muka...
sunblock pon kadang2 lupa

ok.. aku tau gmbo ni tak senonoh.. tp gmbo ni je yg dekat..
n nampak jelas muka... hahahahah
jgn nak mengata-ngata...
abaikan inai tu.. buka baru kawin.. tp saje gatai nak pakai...

jgn lupa eh.. sapa nak skii.. 
pm aku kat fb...















Monday, 13 May 2013

menyusuri jalan kenangan

salam semua....
lama rasanya tak bersua...
sejak ada instragram lah.. keek lah...
rasa hati bertambah malas nak menaip...
oh ye... terima kasih pada yg wish birthday aku.. 10 mei lepas..
yg sms.. yg call.. yg wish kat fb.. instagram..

 tq pada kakak ipar aku...
bg mini pavlova ni.. so sedap...

di sebabkan laki aku tgh kursus (tp aku tetap membontot dia kursus)... 
so aku hanya meraikan harijadi aku berdua je..
dgn budak ni..

sangat susah nak amek gambar dia sekarang...
bajet glamour betul..

berangan pakai kasut aku....

oklah.. berbalik pada tajuk...
aku sebenarnya tak tau nak tulis ape..
so aku bawa sedikit kenangan masa kecil..


 nampak tak pokok yg banyak tu,...
dulu aku duduk situ..
bukat kat pokok tu tau... 
dulu kat situ ada deretan rumah....
masa tu aku kecil lg belum tadika pon...
depan dia ada rail keretapi...

nampak tak railnya???
bila dengar je bunyi dr jauh..
aku dgn abg aku akan berlari.. diri tepi tebing utk tengok keretapi...

masa kami kecil.. mak aku kerja...
so aku cuma duduk berdua dgn abg aku..
tak de duduk dgn pengasuh pon..
lg pon masa tu mana ada mcm2 kes seperti arini...
tak de sape pon nak culik...
lagi pon jiran2 masih lg dgn sikap ambil peduli...
kalo zaman skrg ni.... mau tak boleh buat keje kalo anak tinggal sendiri kat umah..

gambar ni tak jadi... aku nak amek gmbo umah lama aku
tp laki aku bawa kete laju plak.. so jadi gmbo tah ape2..
aku duk sini masa tadika..

hijau kan gmbo ni.. di sebalik rimbunan rumput tu..
ada batang paip air... dulu2 masa aku kecil.. batang paip air tu tak di tutup dgn rumput..
di biarkan aja..
korang tau tak ni?? dpt bayangkan tak?
alah.. batang besar.. bulat.. salurkan air... besar gileeee....
kat situ tempat aku main...
mak aku selalu bwk petang2.. dgn abg aku...
lari atas batang tu.... syokkk woooo....

aku cuba nak ambil gambar 1 kedai mkn ni...
tp aku pergi haritu dah tak ada... ke aku yg salah jalan.. tak silap 3 tahun lepas aku pegi dgn bapak aku..
masih ada kedainya...
kedai tu lah ari2 bapak aku beli mknn tengahri..
utk aku dgn abg aku mkn bila balik sek kebangsaan...
sebelum pegi sek agama..
dan yg sadisnya.. bapak aku hampir setiap hari beli lauk sama..
aku tak ingat lauk ape.. tp lebih kurang ayam masak sambal dgn telur mata...

lagi 1 yg paling aku suka masa aku duduk kat....

jalan sehat...  jarak sek rendah dgn rumah lebih kurang  2km kot (kalo naik kete or motor mmg tak jauh.... tp kalo jalan kaki bg budak umur 9tahun.. jauhhhh woooiii))
so.. masa tu sek buat maulud.. kami pon pegi sek tanpa di bekalkan duit..
yelah.. time maulud kan ada mkn2..
pegi bapak aku hntr..
time balik.. aku dgn abg aku tunggu2.. tak datang2..
kami pon jalan kaki... tanpa duit.. dan tanpa bekalan air...
sampai2 rumah.. ayah aku tak ada... sadisnya... haus tak terucap..
kebetulan.. jiran sebelah jual aiskrim malaysia... (kan dulu2 ramai jiran2 jual aiskrim malaysia)
aku dgn abg aku pon ketuk lah tingkap umah dia..
beli airkrim yg harga 10sen ke 5 sen erk.. tak ingat.. dgn cara berhutang..
sadisnya makcik tu.. sedekah jelah.... dah tau kami ni nak putus nyawa dah bejalan...

sudah sampai sini dulu lah.... kang panjang plak.... 
sampai lusa tak abis baca....