Friday, 25 May 2012

ubat untuk kanak2 karies @ kerosakan gigi....

entry ni khas untuk mommies2 kat luar sana...
mungkin ada yg dah tau.. mungkin juga belum.....
so aku nak share skit ape yg aku tau....

tapi sebelum tu... sila take note...
AKU BUKAN NAK PROMOTE
DAN AKU JUGA TAK JUAL BARANG NI!!!
so.. jgn salah sangka....

ok... mulanya... 
start beberapa minggu yg lepas aku mula perasan..
yang gigi... amani mcm dah start nak rosak....
gigi bawah dia....
dah mula coklat2 cair......

so aku telah kemukakan masalah ni kat forum....
dah aku dapat feed back ni dari sorang forumer..

",utk plahankn proses pmbntukn karies kt gigi ank awk tu,awk leh try guna produk name GC Tooth Mousse..kndungan dia special calcium dan phosphat yg berfungsi menguatkan gigi dan menghalang gigi kanak kanak dari rosak.hanya dengan satu sapuan selepas membersihkan gigi, 2x sehari,i'allah gigi anak bebas dari kerosakan..bg yg dh rosak,dia akn elak krosakan tu jd lg truk...
ank sy guna jugak sbb gigi atas dia 2 btg dh xcantik dek karies ni..alhamdulillah tk getting worse.."

p/s :  maaf aku terpaksa copy paste.. coz tak pandai nak buat screen cap.. :P

aku dah bawak amani jumpa doc gigi....
utk dapat nasihat jelah.. 
dan tanya kenapa... sebb amani baru setahun setengah,....
doc kata maybe sbb amani menyusu sepanjang mlm...
susu kan manis... so gula sentiasa ada pada gigi dia...
utk pengetahun korang.. amani ni jenis.. minum skit2..
so setiap setgh jam dia akan menyusu...
jadi kiranya susu sentiasa ada dlm mulut dia time tu..
tu yg gigi dia cepat rosak

forumer yg bgtau aku pasal ubat GC TOOTH MOUSSE tu pon 
bg lah link utk beli ubat tu..
coz ubat tu masih susah nak dpt..
cume ada kat sesetengah klinik gigi swasta je......

yang jual tu pon doctor gak.......
ni plak feed back dari doctor tu...

"karies ni byk stage
warna2 karies tu,putih kapur,coklat cair,coklat pekat dan hitam,menunjukkan keaktifan stage karies tersebut
setiap stage,reaction dia towards cream pun berbeza
kalo putih kapur,tompok2-karies br nk jadi,kalo kita sapu dgn cream,ia akan hilang"


p/s: AKU COPY PASTE JUGA...


so.. aku pon beli.....

ni aku punya... dah sampai...
untuk pengetahuan korang harga dia RM100

isi dalam dia..

mengaga.. amani bila aku sapu kat gigi dia...
harus lah kan... sbb aku punya perisa mint..
dia ada mcm2 perisa... 

amani akan buang air liur dia setiap kali aku sapu.....
tak sedapkan......
susah juga nak bukak mulut..
tp paksa jugak lah kan..
sbb kalo tak nanti gigi dia makin teruk....

korang jangan risau kalo anak korang telan pon..
sbb mmg khas utk budak2....
lagi pon dia diperbuat dari susu juga.....

p/s : kalo ada mommies2 yang berminat boleh klik kat sini... aku pon beli dari situ... 
       terima kasih pada forumer yg bg info tentang ubat ni.. dan bg link sekali

Monday, 21 May 2012

Misteri viva putih....

syok tak tajuk entry kali ni???
sebenarnya.. ikut hati malas nak cerita...
tapi aku cerita jugak lah..
utk kongsi pengalaman dgn korang2 semua...

kejadian ni berlaku ari sabtu mlm ahad...
tapi consider dah ahad lah kan??
sbb masa kejadian pukul 3 pagi...

malam tu aku tak berapa lena sgt tidur...
sbb nya amani pon demam....
so faham2 jelah budak kecik kalo demam..
mesti mak2 nya tido tak lena...

tetiba aku terdengar bunyi 
mcm besi berlaga dengan besi..
mula2 aku buat bodoh je...
tapi bila bunyi kali kedua..
aku jadi tak puas hati...
aku pon ngendap...
tapi tak nampak ape2....
tapi hati still tak tenang......
dah bila bunyi kali ketiga....
aku terus panjat katil.. ngendap...
biar tinggi skit...

tetiba aku nampak ada kepala org....
nampak rambut jelah...
tak berapa jelas...
ada orang tgh cuba bukak pintu pagar umah aku....
terus aku kejut laki aku........
terus laki aku call polis...
tak sampai 5minit.. polis sampai...
tapi lelaki tu sempat larikan diri....

tapi dia tinggal kereta dia.......
masa dia nak rompak tu.. kreta dia, dia park area belakang umah...
tapi bukan umah aku... umah jiran aku......
menurut jiran belakang umah...
ada 4 org semua sekali....

bila polis bukak kereta dia....
ada macam2 barang pecah rumah...
in fact parang pon ada.......

tapi aku bersyukur
sbb tak sempat dia masuk rumah..
macam kejadian tahun lepas..

ok.. kereta perompak yg polis berjaya tangkap tu..
kereta perodua viva warna putih....
sekarang jom kite balik semula ke... seminggu yg lepas....

masa tu aku tgh angkat baju.....
then ada kereta viva warna putih.. lalu.. slow.. dan tgk2 umah...
then dia terus... kemudian dia patah balik..
benti depan umah aku.... terus aku masuk.. ala2 anak dara gitu... :P
aku panggil laki aku keluar..
layan org tu depan pagar je...
menurut cerita laki aku.. org tu jual penapis air...
tp bila mintak name card, dia kata tak de....
laki aku kata lah tak minat...
then dia terus blah....
tp yg pelik nya time tu...
kalo betul dia promote penapis air dia...
mesti dia akan pergi umah sebelah2...
bahkan jiran aku selang sebuah rumah tu..
ada je kat umah... kat luar pagar lg.......
tapi dia tak pergi plak.. dia terus blah entah kemana....

bukan nak tuduh... tapi kereta orang tu pon viva putih..
dan kereta perompak semalam pon viva putih....
so.. korang terfikir tak apa yg aku fikir???

korang2 semua hati2 lah ye....
macam2 taktik perompak sekarang.......


Thursday, 10 May 2012

selamat hari lahir untuk aku....

excited gile nak update dr pagi..
tapi ada je yg kacau aku...
last2 dpt juga update.. walau dah petang...

hihihihihihi..
hari ni sgt best... 
sbb hari ni.. hari lahir aku...
mlm td dah sambut dgn laki aku....

jgn muntah ok....
sesekali bg lah aku letak gmbo aku skit...
walau buruk.. tp tak kisah lah.
hihiihih.... ni otw nak p mkn

kek dr en suami... 
toce2....

satu2 nya gmbo aku potong kek..
tp sgt sedih.. sbb blurry....

amani pon ada.....

di sebabkan terlalu happy..
aku lupa nak amek gmbo mknn..
aku amek gmbo ayam ni je...
sekor ayam..
mkn nya 3org je..
campur amani.. jadi 3 1/2 org... :P

hah.. nak tau nape aku mcm ni...

sebab...

tengok makcik ni lah.. poyo gile kan mkn...

aku n amani...
sekali lg.. gambo tak jelas...

hadiah yg encik suami...
2kuntum bunga je..
erk.. kedekut gile...

dan handbeg......
tu cover handbegnya je...
handbeg nya tak payah lah tunjuk... malu....

10 MEI......

Thursday, 3 May 2012

playground vs tamadun islam..

ehaaaaa... tak tau nak tulis tajuk ape...
boleh lah tu kan..
ni rentetan entry smlm...
masih berkisar cerita kat terengganu...

asal jumpa taman permainan je.. bapak dia kena benti..
tak kira lah kat tengah jalan sekali pon...
kalo tak mengamuk...

seronok nyaa....

ok...masa utk balik..
walau tak nak balik
aku pikul je....

 jom jalan2 taman tamadun islam plak...
aku selalu gak g sini..
tapi tak pernah masuk taman monumen dia...
ni aku nak try masuk..

amani selalu pandang lain bila amek gmbo...
ehm,... susah nak dpt gmbo lawa...

tu dia... dah sampai china.....

tu dia... makcik dah guling2 dalam bilik pameran....

gmbo skit bawah pokok kurma...
erk.. pokok kurma ke ni???
yelah kot...

banyak lg gmbo lain...
gmbo2 masjid yg ada...
tapi malas aku nak masuk kan....

ada plak lah taman dalam tamadun islam ni...

kalo balik terengganu..
mesti singgah mkn celup tepung ni..
kali ni 1st time mkn ketam..
selalu sotong dgn ikan je...
relax je.. amani tak layan aku pon..



gambar penutup..... ok bye..
kalo ada cerita aku update lagi ok...

Wednesday, 2 May 2012

terengganu with love...

orang lain bila dapat cek dari nuffnang..
mesti lepas tu semangat nak update blog..
tapi aku...
makin hari makin lemau plak...

dari sabtu hingga selasa semalam..
aku balik umah MIL kat terengganu...
saja balik tengok MIL..

ni masa dalam perjalanan balik..
singgah rompin....

biasanya kalo kat rompin... 
kiteorg makan udang galah...
sedapnya.....

kari...... ikan ape tah... laki aku amek...

dah sampai umah MIL...
Jom jalan2....

senyum.. dapat jalan2..

pergi pasar payang....
hurm... mcm tak de tempat lain dah... :P

beli baju tido....
ada org kirim......

dah lah.. cukup dulu...
sambung esok plak......
nanti esok tak de cerita plak....