Monday, 23 July 2012

perginya seorang ayah

Salam... ingat lagi tak entry aku yang lepas..
aku janji nak update esoknya... tapi banyak plak yang terjadi..
sampai tak menyempat aku nak update...

entry kali ni aku nak cerita pasal ayah aku..
ayah aku telah kembali menemui Penciptanya pada Isnin lepas.. 16 Julai 2012..
sehingga ke hari ini.. masih ada sedikit keterkilanan di hati aku...
sebab ayah sakit tiba2.. tak sampai seminggu... 
tiba2 terus pergi untuk selamanya..

semuanya bermula selasa lepas.. 10 julai 2012..
pagi tu ayah ngadu sakit dada..
then dia pergi klinik..
doc cakap serangan jantung..
before this, ayah tak de pon sakit jantung (or mungkin ada.. tp ayah sendiri tak tau)
so doc call ambulans..
then ambulans dtg ambil..

ni gmbo masa hari pertama kat spital..

then ayah duduk situ sampai khamis..
khamis ptg doc turunkan kat wad biasa... mungkin sbb dah ok skit..

ari sabtunya plak.. ayah dah blh keluar..
tapi doc bagi surat untuk refer doc pakar kat spital besar lagi satu..

ahad mlm isnin...
ayah ngadu susah nak nafas...
then abg datang kul 3pg... nak bwk g hospital..
tapi ayah kata blh tahan lagi..
6.30pg mcm tu.. dia dah tak tahan..
so pergi hospital balik..

pastu tak tau perkembangan..
dalam 9lebih, mesej abg...
abg cakap.. doc pengsankan ayah...
sebab nak masukkan tiub.. nak bg bantuan pernafasan...
dah mula dari situ.. sampai ke sudah ayah tak sedar2...

ni gmbo masa ayah koma...

terkilan sgt.. sbb tak sempat jumpa..
sampai2 doc dah pengsankan dia.. tunggu2 tak bgn2..

dalam malam.. 9.45 gitu... ayah dah tak de...

selamat tinggal ayah...
tenanglah engkau di sana...
Semoga rohmu dicucuri rahmat...

Ayah... dikbah minta maaf.. tak sempat bahagiakan ayah..
dikbah minta maaf.. tak tanya kabar ayah masa ayah sakit..
dikbah minta maaf.. tak ambil berat pasal ayah...
dikbah minta maaf atas segala kecuaian dikbah ayah...
hari ni..setelah ayah tiada.. baru dikbah tahu.. betapa bernilainya kehadiran seorang ayah...
tapi masa takkan mampu berputar kembali.. 
hanya iringan doa yang mampu dikbah berikan...
ayah.. mungkin dikbah tak pernah lafaz ini.. 
tapi.. atas ape sekali pon yg pernah terjadi dulu..
dikbah nak ayah tau...
kasih dikbah pada ayah tak pernah berkurang...
terima kasih.. limpahkan kasih syg pd amani...
ayah... :-(

1 comment:

  1. bibah.. aku sedih bace entry ko..harap kau sabar.. mungkin aku xberada di tempat ko..tp ape yg aku boleh cakap..bykan berdoa.. n ko bagi aku sedar yg mase berlalu cepat..ingatlah org yg tersayang salam takziah my dear..

    ReplyDelete